Hoće li netko saznati?

Odlazak stručnjaku za mentalno zdravlje trebala bi biti jednako uobičajena aktivnost kao što je odlazak liječniku u smislu brige za tjelesno zdravlje. Nažalost, ne možemo zanemariti činjenicu kako razgovor o mentalnom zdravlju u našem društvu djelomično još uvijek jest tabu tema i osobe koje se nose sa psihičkim teškoćama mogu biti stigmatizirane. Svi smo pozvani sudjelovati u destigmatizaciji, pričati o mentalnom zdravlju i otvoreno pozivati druge na isto. S druge strane, u takvom društvenom okruženju, očekivano je i prirodno da se na razini pojedinca javljaju strah i neugoda kada treba pričati o vlastitim psihičkim problemima i traženju pomoći. Pitanja koja nam se mogu javiti kada želimo potražiti podršku psihologa, psihijatra ili psihoterapeuta su: „Što ako netko sazna?“, „Što će reći moji roditelji?“, „Kako će se prijatelji ponašati prema meni kada doznaju?“. U nadi da vas nesigurnosti neće spriječiti u pronalasku podrške koju zaslužujete, željeli bismo vas upoznati i sa zakonskim okvirima koji vas štite i osiguravaju povjerljivost u odnosu sa stručnjacima. Kao punoljetne osobe, imate potpunu slobodu zdravstvene podatke o sebi držati privatnima ili birati s kime i kada ćete ih dijeliti. Unutar samog terapijskog odnosa, sve rečeno između terapeuta i klijenta ostaje tajnom. U dogovoru s vama, određeni podaci mogu se dijeliti između različitih stručnjaka koji s vama rade na istom problemu (npr. psihoterapeut dobije uvid u vašu psihijatrijsku dokumentaciju).


Postoje iznimne situacije u kojima je stručnjak dužan reagirati neovisno o načelu povjerljivosti. To su one u kojima procjenjuje da je vaš život ili život drugih u opasnosti. Ne smije to držati tajnom nego svoje saznanje prenosi dalje kako bi se pobrinuo da su svi na sigurnom. U tom slučaju, stručnjak bi vas o tome trebao transparentno obavijestiti i informirati o tome što će se dalje događati.

Naposljetku, u sklopu ove objave smo vam pripremili nekoliko pitanja (koja možete pronaći na predzadnjoj slici) da vas potaknemo na razmišljanje i da se zapitate koliko dobivate, a koliko gubite traženjem psihološke pomoći.

Za još zrna ohrabrenja,
tu je vaš MiM 💚


Primjedbe

Popularni postovi