Faze terapije


Do sada ste čuli što je to psihološka terapija, koja je njena svrha te koje su njene specifičnosti i različitosti. Ali koliko zapravo traje terapija i kako izgleda taj proces? Kroz ovaj post, nadamo se, dobit ćete bolji dojam o tome što možete očekivati tijekom terapije, kao i kratki hodogram faza terapije. :)

Sam početak procesa psihološke terapije jest upravo onaj trenutak u kojemu ti kontaktiraš odabranog stručnjaka i proces traje do završetka do kojeg se dolazi zaključivanjem terapije.

Iako postoje razlike u literaturi, općenita raspodjela procesa psihološke terapije izgleda ovako: evaluacija (procjena i orijentacija), utvrđivanje teškoća, ciljevi i tretman te završetak terapije (zaključak i praćenje).

1. FAZA: Evaluacija i orijentacija

U prvoj fazi uspostavit ćeš prvi kontakt sa svojim terapeutom i u njoj se počinje graditi odnos i povjerenje, što se nastavlja kroz cijelu terapiju. U ovoj fazi vidjet ćeš kako ti ‘’sjeda’’ tvoj terapeut. Ne zaboravi da je veoma važno da se ti osjećaš ugodno u razgovoru s terapeutom i u njegovom prisustvu – ako ti ne paše, razmisli o promjeni stručnjaka i ne brini, to je uobičajeno. Imaj slobodu pitati terapeuta o svemu što te u tom dijelu upoznavanja zanima. U ovome dijelu psiholog pokušava prikupiti što više podataka, kako bi konceptualizirao postojeći problem. Također, kroz razgovor i priču ili kroz rješavanje testova, terapeut dobiva uvid i početnu predodžbu o tome što ti se događa i koji su tvoji aktualni problemi i teškoće. Mogu se primijeniti upitnici za osobnost, inteligenciju, psihopatologiju ili neki drugi testovi, ovisno o individualnim potrebama pacijenta.

2. FAZA: Utvrđivanje teškoća

Po nastavku terapije, klijent i psihoterapeut kroz razgovor detaljnije istražuju problem te pokušavaju stvoriti potpunu sliku na temelju prethodnih informacija. U ovoj fazi možeš očekivati da će ti terapeut postavljati mnogo pitanja kako bi se otkrili specifični simptomi, koliko oni traju, kako su povezani s tvojim postupcima, ali i trenutnom životnom situacijom. Također, otkrit ćeš kako se trenutno nosiš s poteškoćama te što ti u tome pomaže.           

3. FAZA: Ciljevi i tretman

Ova je faza ključni i najizazovniji dio terapije u kojem događa napredak i poboljšanje pacijentova funkcioniranja.

Sada si već obogaćen brojnim znanjima o sebi, pa će te terapeut će te poticati da otkriješ što točno želiš promijeniti te kako želiš postići veću kvalitetu života. Dobro je znati da uspješnost terapije ovisi o tome koliko su jasno postavljeni ciljevi.

Ovo je prilično fleksibilan proces jer se koriste razni terapijski postupci, prilagođeni pojedincu, a mogu se i rekonceptualizirati problemi. Kako često neki novi problemi izlaze na vidjelo, pacijent se može osjećati gore nego što se osjećao na početku psihoterapije. No, to ne treba biti razlog za brigu, već naprotiv, često je to znak da postaješ svjestan svojih problema i njihovog porijekla, što će omogućiti bolju mogućnost rukovanja njima i podići razinu kontrole nad njima. Ishodi i proces ove faze, veoma su varijabilni i individualni, ovise o psihologu, pacijentu, vrsti problema te mnogim drugim faktorima.

4. FAZA: Završetak terapije

Kraj terapije podrazumijeva da si uspio postići terapijski cilj, ali i da si vještine naučene tijekom terapije uspio primijeniti u svakodnevnom životu. Kao što smo već rekli, to je postupan proces koji zahtijeva strpljenje i suosjećanje prema sebi. Svaka je osoba jedinstvena, pa tako i terapija. Prekid terapije s terapeutom ne mora biti njezin kraj. Ako primijetiš nove poteškoće uvijek joj se možeš vratiti, ali i doći na povremene konzultacije. Također, uvijek će postojati neko razdoblje praćenja, u kojem terapeut osigurava da je pacijent dobro, dajući mu sve više samostalnosti. U trenutku kada je pacijent postigao punu autonomiju terapeuti obično odlučuju prekinuti proces praćenja.

Sigurno vas zanimaju i ovakva pitanja vezana uz trajanje psihoterapije: što očekivati? Koliko traje neka etapa ili cijeli proces terapije? Na to vam nažalost ne možemo dati konkretan odgovor jer je, pogodili ste, vrlo individualno. Na isti način na koji će nekima trebati nekoliko mjeseci da bi postigli značajna poboljšanja, drugima će trebati nekoliko godina, a nekima će biti potrebno cjeloživotno liječenje i/ili praćenje. No opet, napominjemo kako se samo liječenje i stupanj završetka psihoterapije mogu razlikovati u trajanju, jer je u konačnici svaka osoba, svaki problem, svaki terapeut i svaka terapija  jedinstvena. 

Vaš MiM 💚

 

Primjedbe

Popularni postovi