Stručnjaci

Jesi li ikad osjetio potrebu za profesionalnom pomoći, težina teškoća postaje sve veća, a ti se nalaziš pred sljedećim pitanjem: “Kojem stručnjaku otići i koja je uopće razlika između 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗶𝗷𝗮𝘁𝗿𝗮, 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴𝗮 i 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁𝗮?”


Većina nas zna prvu i osnovnu razliku, tj. da 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗶𝗷𝗮𝘁𝗿𝗶 jedini mogu propisati lijekove (farmakoterapiju), a nerijetko baš iz tog razloga prezamo od odlaska psihijatru (misleći kako će nas samo „našopati lijekovima“). Međutim, psihijatar je daleko od osobe u bijeloj kuti koja propisuje Xanax svakome tko uđe u njegovu ordinaciju. 𝗣𝘀𝗶𝗵𝗶𝗷𝗮𝘁𝗿𝗶 su doktori medicine, sa završenom specijalizacijom, a često i sa završenom edukacijom iz jednog od psihoterapijskih pravaca. Kao takvi, oni imaju ključnu ulogu u dijagnosticiranju, liječenju i preveniranju mentalnih, emocionalnih i psihičkih poremećaja uporabom lijekova, neuromodulacije i/ili psihoterapije. Kao medicinski stručnjak i osoba s najduljim formalnim obrazovanjem među 3 navedene struke, 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗶𝗷𝗮𝘁𝗮𝗿 je u idealnim uvjetima, uz 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴𝗮, 𝗽𝗿𝘃𝗮 𝗼𝘀𝗼𝗯𝗮 kojoj bismo se trebali obratiti u vezi s teškoćama mentalnog zdravlja, a njegove preporuke temelj su budućih intervencija. Nekada su te preporuke usmjeravanje na 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗷𝘂, nekada odlazak 𝗱𝗿𝘂𝗴𝗼𝗺 𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰̌𝗻𝗷𝗮𝗸𝘂, a nekada i 𝗹𝗶𝗷𝗲𝗸𝗼𝘃𝗶.

Taj drugi stručnjak, najčešće je 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝗴. Psiholozi su stručnjaci sa završenim diplomskim studijem psihologije te ih se može naći u velikom broju područja i gotovo svim sustavima (školstvo, zdravstvo, socijalni sustav). Kada se pak bave pružanjem psihološke pomoći to rade u 𝘀𝗮𝘃𝗷𝗲𝘁𝗼𝗱𝗮𝘃𝗻𝗼𝗺 ili 𝗸𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰̌𝗸𝗼𝗺 okruženju. U savjetodavnom okruženju djeluju kao podrška pri nošenju sa svakodnevnim problemima, dok je u kliničkom veći naglasak stavljen na testiranje.

Testiranje, tj. primjena psihologijskih testova jedinstvenost je psihologa, koji ih jedini mogu koristiti te tako doprinose interdisciplinarnosti i holističkom pristupu. Često nas riječ “test” navodi na bodove i ocjene, no važno je znati da 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗼𝗹𝗼𝘀̌𝗸𝗶 𝘁𝗲𝘀𝘁𝗼𝘃𝗶 𝗽𝗿𝘃𝗲𝗻𝘀𝘁𝘃𝗲𝗻𝗼 𝘀𝗹𝘂𝘇̌𝗲 𝗯𝗼𝗹𝗷𝗲𝗺 𝗼𝘁𝗸𝗿𝗶𝘃𝗮𝗻𝗷𝘂 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗳𝗶𝗰̌𝗻𝗶𝗵 𝘁𝗲𝘀̌𝗸𝗼𝗰́𝗮 𝗼𝘀𝗼𝗯𝗲 te daju uvid u njen subjektivan svijet. Kao takvi imaju ključnu ulogu u interpretiranju učinka bihevioralnih, kognitivnih, emocionalnih i socijalnih čimbenika na ljudsko zdravlje, tj. razumijevanju kako oni mogu dovesti do disfunkcija. Najčešće se za pomoć prvo obraćamo psihologu jer testovi djeluju manje strašno od lijekova, a ulogu klijenta nam je puno lakše prihvatiti od uloge pacijenta. Međutim, poremećaji mentalnog zdravlja često nadilaze domenu psihologa i tada bi vas svaki stručnjak trebao uputiti na psihijatrijsku obradu. Baš kao što će nam za 𝘇𝗮 𝗴𝗿𝗹𝗼𝗯𝗼𝗹𝗷𝘂 𝗻𝗲𝗸𝗮𝗱𝗮 𝗽𝗼𝗺𝗼𝗰́𝗶 𝘀𝗮𝗺𝗼 𝗰̌𝗮𝗷 𝘀 𝗺𝗲𝗱𝗼𝗺 𝗶 𝗹𝗶𝗺𝘂𝗻𝗼𝗺, a nekad će biti nužan 𝗮𝗻𝘁𝗶𝗯𝗶𝗼𝘁𝗶𝗸, tako je i 𝗻𝗮𝘀̌𝗲𝗺 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹𝗻𝗼𝗺 𝘇𝗱𝗿𝗮𝘃𝗹𝗷𝘂 ponekad potrebna 𝗺𝗮𝗻𝗷𝗮, tj. 𝘃𝗲𝗰́𝗮 𝗸𝗼𝗹𝗶𝗰̌𝗶𝗻𝗮 𝗽𝗼𝗱𝗿𝘀̌𝗸𝗲.

Za kraj, želimo ti poručiti da u svoj hrpi pojmova, stručnjaka i pravaca, upravo si 𝘁𝗶 onaj 𝗴𝗹𝗮𝘃𝗻𝗶 koji čini najveći pomak, a samim tim što čitaš objave ovog sadržaja i informiraš se, 𝗻𝗮 𝗱𝗼𝗯𝗿𝗼𝗺 𝘀𝗶 𝗽𝘂𝘁𝘂. Nadamo se da smo razjasnili određene nedoumice, a ako imaš dodatnih pitanja ili nejasnoća, javi nam se - mi smo tu da ti pružimo ruku.
Vaš MiM 💜






Primjedbe

Popularni postovi