Što je psihološko savjetovanje?

Savjetovanje je proces u kojemu psihološki savjetnik svojim klijentima pomaže postići neke ciljeve ili im općenito pomaže da djelotvornije funkcioniraju u svakodnevnom životu.

Odvija se u nekoliko faza: uspostavljanje odnosa između savjetnika i klijenta, utvrđivanje problema i postavljanje ciljeva, intervencije (kako ostvariti ciljeve) te praćenje napretka. Ciljevi savjetovanja su osvijestiti činjenicu da mi imamo „moć“ nad našim mislima, emocijama i stavovima, poboljšati razumijevanje problema, usvojiti nove načine djelovanja i postupanja prema tom problemu te stvaranje i održavanje dobrih odnosa s drugim ljudima putem jasne i otvorene komunikacije.

Sada se možda pitate, koje su razlike između savjetovanja i psihoterapije? Dakle, psihoterapija je proces u kojem psihoterapeut putem raznih metoda pokušava promijeniti neprilagođeno ponašanje i/ili otkriti njegov uzrok, često s ciljem dublje analize te ima veći naglasak na ozbiljnije emocionalne probleme. Savjetovanje je usmjereno na rast i razvoj naše ličnosti u okolnostima naše trenutne životne situacije, ima edukativne aspekte, ali i ograničene ciljeve, a na kraju svega služi kako bi nam pomoglo bolje funkcionirati u svakodnevnim situacijama.

Nikada nije loša ideja obratiti se bilo kojem stručnjaku za mentalno zdravlje ako nisi siguran je li savjetovanje dovoljno ili ti je potrebnija temeljitija pomoć. Jednom kada započneš neki od terapijskih postupaka ćeš i sam osjetiti odgovara li ti trenutni proces ili bi možda s nečim drugim bolje napredovao, no uzmi u obzir da napredak dolazi s vremenom. Uvijek je dobro o tome porazgovarati sa savjetnikom kojeg si odabrao te s njim vidjeti koliko bi vremena bilo potrebno da postigneš ono što ste zajedno odredili, no najbitnije od svega je da je vaš odnos tebi ugodan!

Vaš MiM 💚


Primjedbe

Popularni postovi