Pružamo vam ruku

Tijekom zadnjih nekoliko dana, tragične vijesti o ratu u Ukrajini, protresle su cijeli svijet. Mediji su prepravljeni slikama razorne pošasti koja je pogodila ukrajinsko stanovništvo. Veći dio svijeta osudio je rusku opresiju te pružio unesrećenima ruku solidarnosti. Granice su otvorene, vojna i humanitarna pomoć stižu sa svih strana, primaju se donacije, higijenske potrepštine i hrana. Organiziraju se brojni prosvjedi diljem svijeta, kao pojedinci osjećamo se odgovornima te shvaćamo važnost pravovremene akcije. Mladi se obraćaju starijima, u njima traže savjete i sigurnost. Stariji, slušajući tragične vijesti, prisjećaju se vlastite patnje, tragedije koja je pogodila i našu domovinu prije tri desetljeća. Potaknuti vlastitom prošlosti, osluškuju bol ukrajinskog stanovništva nastojeći im pružiti utjehu, suosjećanje i nadu. Nastupilo je razdoblje neizvjesnosti, otvorena su pitanja o sutrašnjici čovječanstva, pobuđen je globalni strah. Održati zdrav obrazac ponašanja i razmišljanja, čini se teškim, no prilično važnim zadatkom. Kako bismo olakšali pronalazak stabilnosti u ovom turbulentnom razdoblju, donosimo vam neke od strategija kako se nositi s trenutnim stanjem.

Usprkos težini i nelagodi koju trenutno osjećamo, od iznimne je važnosti prihvatiti vlastite osjećaje te ih proživjeti u trenutku. Naučeni smo dijeliti emocije na dobre i loše, dobre poput sreće, loše poput straha. Istina je da strah nije nimalo ugodna emocija, no on je daleko i od čega lošeg. Dapače, on nas priprema na buduće ishode te nas čini još opreznijima. Radi se o spontanom odgovoru našeg organizma na trenutna zbivanja. U ovoj situaciji, krucijalno je prihvatiti strah, ne sramiti ga se, već razgovarati s bližnjima te ga kvalitetno procesirati.

Ukoliko se osjećamo kao da nas stravični prizori obasipaju sa svih strana, kao da nema mogućnosti bijega, a svakodnevni mediji postaju izvorom anksioznosti, važno je da prepoznamo taj negativan utjecaj te se ogradimo od njega. Ugasiti mobilni telefon, ili samo obavijesti, može biti malen, ali značaj korak prema pronalasku duševnog mira.

U trenucima kad napetost vlada među ljudima, krucijalno je pružiti ruku svom bližnjem i pronaći stabilnost u međuljudskim odnosima. Razgovor s obitelji, partnerom ili prijateljima može nam olakšati procesiranje turbulentnog razdoblja te pružiti osjećaj potpore, ljubavi i zajedništva.

Introspekcija je još jedna korisna metoda koja može podići kvalitetu života svakoga od nas. Osvrni se na ono što je iza tebe i što te čini ponosnim. Na male stvari koje te usrećuju, na kojima si zahvalan i na kojima i dalje želiš raditi. Promotri vlastite vrijednosti, posebnosti i interese. Fokusiraj se na ono što možeš promijeniti! Uzmi onaj hobi kojim se već dugo želiš baviti, učlani se u neku studentsku udrugu, ili započni vlastitu djelatnost!

Tjelesna je aktivnost direktno povezana s mentalnim zdravljem, ali i zdravljem generalno. Čak i u stresnim situacijama, važno je ostaviti prostor za bavljenje fizičkom aktivnošću. Upravo to povećava brzinu i frekvenciju izlučivanja serotonina u mozgu, a time i osjećaj vlastitog zadovoljstva.

Vježbe disanja odlična su prva pomoć za većinu ljudi koji se nose s intenzivnom anksioznošću. Ostavi sve što radiš, uzmi nekoliko minuta za sebe, diši pravilno i osluškuj samoga sebe.

Pravilna prehrana i dovoljna količina sna svakako će doprinijeti kvalitetnijem danu i boljem procesiranju informacija. Pokušaj se hraniti što raznovrsnije, redovito se hidrirati i pripaziti na raspored spavanja.

Ukoliko ti cjelokupna situacija predstavlja značajan problem, nemoj se sramiti obratiti stručnjaku i potražiti pomoć. Oni su tu zbog tebe, rado će te saslušati i ponudit doista korisne savjete!
Vaš MiM 💜



Pogledajte našu objavu na instagramu: https://www.instagram.com/p/CahysaVoGSZ/


Primjedbe

Popularni postovi